ԵՎՐԱՍԻԱԿԱՆ ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ՄԻՈՒԹՅԱՆ ՁԵՎԱՎՈՐՄԱՆ ՊԱՏՄԱԿԱՆ ԱԿՆԱՐԿ - Ավագյան Միսակ (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2016)
ԽՍՀՄ փլուզումից հետո ձեռնարկվել են ինտեգրացիոն փոխհամագործակցության բազմաթիվ փորձեր, որոնց հիմնական նպատակը հանդիսանում էր մաքսային միության կամ ընդհանուր շուկայի ձևավորումը: Չնայած այդ փորձերին` դրանց իրական սկզիբը դրվեց 2000 թվականին ԵվրԱզԷս-ի ստեղծման մասին պայմանագրի կնքմամբ, որն էլ դարձավ Եվրասիական տնտեսական միության ձևավորման հիմքը: ԵԱՏՄ-ն, որի փաստացի գործունեությունը սկսվել է 2015 թվականի հունվարի 1-ից, բացի ապրանքների, ծառայությունների, կապիտալի և աշխատուժի ազատ տեղաշարժի ապահովումից, նախատեսում է նաև տնտեսության տարբեր ոլորտներում կոորդինացված, համաձայնեցված և միասնական քաղաքականության իրականացում: Այն իր դրական և բացասական դրսևորումներով հանդերձ, անդամ երկրների միջև տնտեսական փոխհամագործակցության և ինտեգրման թերևս ամենաբարձր մակարդակ ունեցող կառույցն է, որ երբևէ ձևավորվել է եվրասիական տարածաշրջանում: