ՊԱՇՏՊԱՆԱԿԱՆ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱՆԵՐԻ ՀԱՄԱՇԽԱՐՀԱՅԻՆ ՄԻՏՈՒՄՆԵՐԸ ԵՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՌԱԶՄԱԿԱՆ ԱՐԴՅՈՒՆԱԲԵՐՈՒԹՅԱՆ ՏԵԽՆՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ՎԵՐԱՓՈԽՄԱՆ ՈՐՈՇ ԻՆՍՏԻՏՈՒՑԻՈՆԱԼ ՄՈՏԵՑՈՒՄՆԵՐ - Վարդանյան Գագիկ (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2022)
Հոդվածում ներկայացվում են տեխնոլոգիական միտումների ազդեցությամբ, համաշխարհային ռազմական մեքենայի վերափոխումները, որոնք հանգեցրել են մարտադաշտի բազմակողմանի փոփոխություններին: Այդ համատեքստում քննարկվում են ՀՀ պաշտպանական արդյունաբերության խնդիրները՝ կապված ռազմական տեխնոլոգիաների բնագավառում համաշխարհային միտումներին համահունչ վերափոխումների իրականացման ուղղությունների և կառուցակարգի հետ: Նկատի ունենալով, որ Հայաստանը ներկայում չի կարող զարգացնել ռազմական արտադրության ամբողջական ոլորտային կառուցվածքը, քանի որ այդպիսին կարող են ունենալ այն պետությունները, որոնք օժտված են նշանակալի տնտեսական և ռազմատնտեսական ներուժով, գիտության, տեխնիկայի զարգացման բարձր մակարդակով, բարձր որակավորմամբ գիտական կադրերով ևաշխատանքային ռեսուրսներով, առաջարկվում է ռազմական արտադրության սահմանափակ ոլորտային կառուցվածքի շրջանակներում իրականացնել ռազմական բնագավառում տեխնոլոգիական համաշխարհային միտումներին համահունչ առավելագույն հնարավոր և պակաս ծախսատար վերափոխումներ, որոնց իրականացմամբ կապահովվեն սեփական պաշտպանական կարիքները որոշ առաջավոր սպառազինությունների մասով, ինչպես նաև կնպաստեն տնտեսության քաղաքացիական հատվածի զարգացմանը, երկրի արտահանման ներուժի մեծացմանը: Տեխնոլոգիական համաշխարհային միտումների առաջացրած մարտահրավերներին երկրի պատրաստականության բարձրացման անհրաժեշտությամբ պայմանավորված՝ հիմնավորվում է համալսարաններում, հետազոտական հաստատություններում տեխնոլոգիական հարթակների ստեղծումը և այդ նպատակով պաշտպանական բյուջեում հետազոտությունների և մշակումների համար միջոցներ նախատեսելը: Տեխնոլոգիական հարթակների զարգացման համար կարևորվում է կորպորատիվ, ակադեմիական և պետական հատվածների արդյունավետ գործակցությունը: