ԹՎԱՅԻՆ ՄԻՋԱՎԱՅՐՈՒՄ ԻՆՍՏԻՏՈՒՑԻՈՆԱԼ ՇՐՋԱՆԱԿԻ ՁԵՎԱՎՈՐՄԱՆ ՄԵԹՈԴԱԲԱՆԱԿԱՆ ՄՈՏԵՑՈՒՄՆԵՐԸ - Մինասյան Каринэ (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2023)
Հետազոտության արդիականությունը պայմանավորված է տեղեկատվական տեխնոլոգիաների զարգացման համաշխարհային միտումներով, մարդկային գործունեության բոլոր ոլորտներ դրանց արագ ներթափանցմամբ և, այս համատեքստում, թվային տնտեսությանն անցման պետական ​​քաղաքականությամբ։ Հիմնվելով ինստիտուցիոնալ նեոդասական տեսական մոտեցումների վրա, որը հիմնված է գործարքների վերլուծության վրա՝ այն ներկայացվում է թվային փոխակերպման համատեքստում ինստիտուցիոնալ շրջանակի ձևավորմամբ, հեղինակի մշակած մեթոդաբանությամբ: Մոդելավորվում է առաջարկվող մեթոդաբանության կիրառման գործընթացը, և բերվում են դրա կիրառման որոշ օրինակներ առողջապահության ոլորտում։ Մեթոդաբանությունը հիմնված է Ջ․ Քոմմոնսի առաջարկված սոցիալական հարաբերությունների վրա հիմնված գործարքների տիպաբանության վրա՝ հաշվի առնելով թվային միջավայրի առանձնահատկությունները, ինչը պահանջում է հատուկ ուշադրություն ազգային թվային կայունության և գործարքային մեխանիզմների հուսալիությանը, որոնք հիմնված են տեղեկատվական տեխնոլոգիաների վրա: Հոդվածում նկարագրվում է գործարքների մատրիցայի վրա հիմնված գործարքների նույնականացման և վերլուծության քայլ առ քայլ մեթոդաբանություն, ինչպես նաև բերվում է որոշակի ոլորտի համար անհրաժեշտ հաստատությունների վերլուծության և բացահայտման օրինակներ՝ կախված գործարքների տեսակից: