ՉԱՐԼԶ ԴԻՔԵՆՍԻ «ՄԱՐՏԻՆ ՉԵԶԼՎԻԹ» ՎԵՊԸ ԵՒ ԴՐԱ ԹԱՐԳՄԱՆՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ (ռուսերեն և հայերեն թարգմանություն) - Գասպարյան Luiza (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2023)
Հոդվածի առանցքում Bildungsroman-ի, այն է՝ «կրթության» կամ «ձևավորման» վեպի թարգմանության տեսական և գործնական ուսումնասիրությունն է: Գրականագետների տեսապատմական ուսումնասիրությունների հենքի վրա բացահայտվում է, որ Չ. Դիքենսի վեպերի մեծ մասը ներկայացնում է դասական Bildungsroman: Սույն հետազոտությունը կենտրոնանում է Չ. Դիքենսի «Մարտինա Չեզլվիթ» վեպի ուսումնասիրության և դրա ռուսերեն և հայերեն թարգմանությունների համեմատական ​​վերլուծության վրա։ Ակնհայտ է, որ Դիքենսի վեպում լայնորեն ներկայացված են կրթական և դիդակտիկ տարրերը, որոնք թարգմանությունների միջոցով վերամեկնաբանվում կամ ենթարկվում են փոփոխության՝ համաձայն թարգմանվող տեքստի սոցիալ-մշակութային տիրույթի։