ԱՌԵՎՏՐԱՅԻՆ ԻՐԱՎՈՒՆՔԻ ՏԱՐՐԵՐԸ «ՎԵՆԵՏԻԿԻ ՎԱՃԱՌԱԿԱՆԸ» ՍՏԵՂԾԱԳՈՐԾՈՒԹՅՈՒՆՈՒՄ - Կարապետյան Tatevik (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2025)
Շեքսպիրի «Վենետիկի վաճառական»-ը ներկայացնում է միջնադարյան և վաղ նոր ժամանակների Lex Mercatoria՝ առևտրային սովորութային իրավունքի հիմնարար սկզբունքները։ Պիեսում առևտրային պայմանագրերը, ռիսկի գնահատումը և վարկանիշի կարևորությունը արտացոլում են այդ իրավակարգի առանձնահատկություններով: Անտոնյոյի և Շայլոկի միջև սակագնային պարտավորությունը, առևտրականների քննարկումները նավերի ճակատագրի վերաբերյալ և պիեսի ավարտը ցույց են տալիս ռիսկի կառավարման, պարտականությունների կատարողականի և առևտրային էթիկայի մասին գաղափարներ: Շեքսպիրը ընդգծում է առևտրի, իրավունքի և հասարակական բարոյականության անքակտելի կապը, ընդգծելով ռիսկի և անկանխատեսելիության կառավարումը: