ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԱԶԳԱՅԻՆ ՀԱՇԻՎՆԵՐԻ ՀԱՄԱԿԱՐԳՈՒՄ ԶՈՒՏ ՓՈԽԱՌՈՒԹՅԱՆ/ԶՈՒՏ ՎԱՐԿԱՎՈՐՄԱՆ ՎՐԱ ԱԶԴՈՂ ԳՈՐԾՈՆՆԵՐԻ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆԸ - Մարտիրոսյան, Արման; Օհանջանով , Արսեն (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2022)
Ֆինանսական հատվածի հաշիվները դարձել են Ազգային հաշիվների համակարգի առանցքային մասը, ինչով հասանելի է դարձել ֆինանսական հոսքերին և դիրքերին առնչվող տեղեկատվությունը, այդպիսով հնարավորություն է ստեղծվել ֆինանսական կայունության համապարփակ վերլուծության, մասնավորապես, զուտ վարկավորման/զուտ փոխառության ձևավորման ևօգտագործման մանրազնին հետազոտության համար: Հոդվածում ուսումնասիրվում են ազգային հաշիվների համակարգում արտացոլվող կապիտալի հետ գործառնությունները և ֆինանսական հաշիվները, մասնավորապես, զուտ վարկավորումը/զուտ փախառությունը: Կոռելյացիոն-ռեգրեսիոն վերլուծությամբ ուսումնասիրվել է Հայաստանի Հանրապետությունում զուտ վարկավորման/զուտ փոխառության և համախառն արտաքին պարտքի դիրքային գործոնների փոխկապվածությունը՝ 1999-2019 թթ. ժամանակահատվածում: Բազմակի ռեգրեսիայի մոդելի գնահատված արդյունքները ցույց են տվել, որ զուտ վարկավորում/ զուտ փոխառություն արդյունքի վրա ավելի մեծ ազդեցություն ունի «ուղղակի ներդրումներ՝ միջֆիրմային վարկեր» գործոնը. 1%-ով դրա ավելացումը հանգեցնում է «զուտ վարկավորում/ զուտ փոխառություն» արդյունքային գործոնի 1.2%-ով նվազմանը: Բացահայտվել է, որ հետազոտվող իրավիճակում «զուտ վարկավորում/զուտ փոխառություն» կախյալ փոփոխականի ընդհանուր փոփոխականության 66.5%-ը բացատրվում է մոդելում ընդգրկված փոփոխականներով։