ՄԻՋՈՒԿԱՅԻՆ ՆԱԽԱԴԱՍՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԵՎ ՆՐԱՆՑ ՓՈԽԱԿԵՐՊՆԵՐԻ ՇԱՐԱՀՅՈՒՍԱԿԱՆ ԳՈՐԾԱՌՈՒՅԹՆԵՐԸ ՀԱՅԵՐԵՆՈՒՄ - Միրումյան, Մարգուշ (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2023)
Սույն հոդվածում քննարկվում են փոխակերպման այն դեպքերը, երբ միջուկային նախադասություններն ու փոխակերպները կատարում են նախադասության գլխավոր անդամների և գոյականական անդամի լրացումների պաշտոններ։ Դիտարկվում են միջուկային միավորների և փոխակերպների շարահյուսական գործառույթները հայերենի լեզվական նյութի շրջանակներում` նախադասություն > բառակապակցություն > բարդություն և նախադասություն > բառակապակցություն > ածանցավոր բառեր կտրվածքներով։ Երբ սերող նախադասությունը (փոխակերպման ելակետը) կատարում է որոշակի շարահյուսական պաշտոններ, ապա այդ դերը կատարում են նաև փոխակերպները՝ բառակապակցություններն ու բաղադրությունները (բարդ և ածանցավոր բառերը)։ Ըստ այդմ՝ դիտարկվում են այն դեպքերը, երբ դիտարկվող լեզվական միավորները հանդես են գալիս ենթակայի և վերադրի, ինչպես նաև որոշչի, հատկացուցչի և բացահայտչի պաշտոններով։ Փոխակերպման իրողությունը ներկայացվում է շարահյուսական ծավալուն կառույցներով, որպեսզի հստակ դառնա այդ միավորների բովանդակային պլանը, երբ փոխվում է նրանց արտահայտության պլանը։