ԻՐԱՎԱԲԱՆԱԿԱՆ ԴԻՍԿՈՒՐՍԱՅԻՆ ԿՈՄՊԵՏԵՆՑԻԱՅԻ ՁԵՎԱՎՈՐՄԱՆ ՈՒՂԻՆԵՐԸ ԻՐԱՎԱԿԱՆ ՓԱՍՏԱԹՂԹԵՐԻ ՆՅՈՒԹԵՐԻ ՀԻՄԱՆ ՎՐԱ - Ռուդենկո , Алла (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2024)
Այս հոդվածում խոսվում է իրավաբանական ոլորտի որակյալ և մրցունակ մասնագետների նկատմամբ բազմաթիվ կազմակերպությունների հետաքրքրության մասին: Այս առումով բարձրագույն կրթության համակարգի հրատապ խնդիրն է ապագա իրավաբանների օտարալեզու իրավաբանական դիսկուրսի ուսուցումը։ Խոսվում է նաև տարբեր ժանրերի իրավական փաստաթղթերի հիման վրա դիսկուրսիվ կոմպետենցիաների ձևավորման ուղղությամբ աշխատանքի մեթոդների մասին: Հոդվածում նշվում է, որ դասավանդման ավանդական մեթոդները միևնույն ժամանակ չեն տալիս ռուսաց լեզվի ՝ որպես մասնագիտական լեզվի իմացության անհրաժեշտ մակարդակ, ինչը խանգարում է ուսանողների անձնական աճին և հիմնական կոմպետենցիաների ձևավորմանը: Նման պայմաններում առանձնահատուկ նշանակություն է ձեռք բերում դիսկուրսիվ կոմպետենցիաների հմտությունների և կարողությունների ձևավորումը։ Հոդվածում ներկայացված է իրավական փաստաթղթերի կառուցվածքը՝ հիմնված լեզվական և քերականական նյութի վրա, խոսվում է պաշտոնական ոճի տարբերակիչ առանձնահատկությունների մասին, ուշադրություն է դարձվում այնպիսի երևույթների վրա, ինչպիսիք են կատարողականությունը և միջտեքստայնությունը: Դրա հետ մեկտեղ կարևորվում է աշխատանքի ընթացքում աուտենտիկ փաստաթղթերի և տեսանյութերի օգտագործումը, կարևորվում է Սահմանադրության տեքստերին, օրենքներին անդրադառնալը։ Շեշտը դրվում է նաև այն փաստի վրա, որ հաղորդակցման մշակույթում դիսկուրսիվ կոմպետենցիան դրսևորվում է դիսկուրս պլանավորելու և այն կառավարելու ունակության մեջ՝ նպատակ ունենալով իրականացնել հաղորդակցական ազդեցություն հասցեատիրոջ վրա: