ԹՎԱՅԻՆ ԳՈՐԾԻՔՆԵՐԻ ԴԵՐԸ ԱՆԳԼԵՐԵՆ ԼԵԶՎԻ ԴԱՍԱՎԱՆԴՄԱՆ ԵՎ ՈՒՍՈՒՑՄԱՆ ԲԱՐԵԼԱՎՄԱՆ ԳՈՐԾՈՒՄ (ԱՎԱԳ ԴՊՐՈՑՆԵՐԻ ՕՐԻՆԱԿՈՎ) - Մխիթարյան, Irina; Հայրիյան, Silva (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2025)
ԲԱՐԵԼԱՎՄԱՆ ԳՈՐԾՈՒՄ (ԱՎԱԳ ԴՊՐՈՑՆԵՐԻ ՕՐԻՆԱԿՈՎ) Սույն գիտական հոդվածը ուսումնասիրում է, թե ինչպես են թվային գործիքներն ազդում անգլերենի ուսուցմանն ու դասավանդմանը Հայաստանի ավագ դպրոցներում։ Հետազոտությունը ուսումնասիրում է տեխնոլոգիաների ազդեցությունը, ինչպիսիք են արհեստական բանականությունը, խաղային հարթակները և բջջային հավելվածները լեզվական հմտությունների ձեռքբերման վրա՝ հատուկ շեշտը դնելով բառապաշարի, ունկնդրման և բանավոր խոսքի հմտությունները լավարկելու վրա: Ուսումնասիրության մեջ տեղի գտած տվյալները հավաքագրվել են ավագ դասարաններում դասավանդող ուսուցիչների և աշակերտների կողմից հարցաթերթիկների միջոցով։Հետազոտության ստացված արդյունքները ցույց են տվել, որ ՏՏ ինտերակտիվ գործիքները ներդրումը հանգեցնում է աշակերտների ակտիվ ներգրավվածությանը և լեզվական հմտությունների մակարդակի բարձրացմանը: Այնուամենայնիվ, հետազոտության արդյունքում բացահայտ դարձավ, որ առկա են մի շարք մարտահրավերներ ՝ կապված ուսուցիչների ՏՏ գործիքներից օգտվելու անբավարար հմտությունների և ինտերնետային վատ կապի հետ: Ուսումնասիրությունը մատնանշում է մանկավարժական իրազեկության և տեխնոլոգիաների վրա հիմնված մոտեցումների միջև փոխազդեցության հույժ կարևորությունը՝ առավել ինտերակտիվ և ներգրավիչ դարձնելու անգլերեն լեզվի ուսուցումը: