ՎՃԱՐՈՒՆԱԿՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՖԻՆԱՆՍԱԿԱՆ ԿԱՅՈՒՆՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՄԱՆ ԱՆԱԼԻՏԻԿ ՄՈՏԵՑՈՒՄԸ՝ DIAGEO CORPORATION-Ի ՕՐԻՆԱԿՈՎ - Մաթևոսյան, Ashot; Գրիգորյան , Ani; Մաթևոսյան, Mane (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2025)
Ընկերության ֆինանսական կայունությունը հիմնականում որոշվում է նրա ընթացիկ նյութական ակտիվների արժեքի և դրանց ֆինանսավորման սեփական և վարկային աղբյուրների չափի հարաբերակցությամբ։ Այդ հարաբերակցության մեջ ցուցադրված կայուն ֆինանսավորման աղբյուրների առկայությունը արտացոլում է ֆինանսական կայունության էությունը, մինչդեռ վճարունակությունը արտացոլում է նրա ներքին դրսևորումը։ Հոդվածում գնահատվում է Diageo Corporation ընկերության ֆինանսական կայունությունն ու վճարունակությունը՝ հիմնվելով հրապարակված տարեկան կոնսոլիդացված ֆինանսական հաշվետվությունների վրա։ Հետազոտության համար մշակված մեթոդաբանությունը միավորում է հիմնական ֆինանսական ցուցանիշները և կառուցվածքային վերլուծությունները՝ ընկերության ֆինանսական վիճակի գնահատման համար։ Հետազոտության մեջ կիրառվում է կառուցվածքային անալիտիկ մոտեցում, որը շեշտադրում է ընթացիկ նյութական ակտիվների և դրանց ֆինանսավորման աղբյուրների հարաբերակցության վրա։ Դինամիկ վերլուծությունը օգտագործվում է հատկապես արտաքին շոկերի, օրինակ՝ COVID-19 համավարակի ազդեցությունը հաշվի առնելու համար։ Ֆինանսական գնահատման արդյունքները ցույց են տալիս, որ հետազոտված ժամանակահատվածում նվազել է ինչպես ֆինանսական կայունությունը, այնպես էլ ընթացիկ վճարունակությունը։ Կարևորագույն եզրակացությունն այն է, որ ընթացիկ ակտիվները չեն բավարարել կարճաժամկետ պարտավորությունների ծածկման մակարդակը, ինչն ընդգծում է լիկվիդության ռիսկերը։ Այս իրավիճակի ւ հիմնական պատճառները հետևյալն են. COVID-19 համավարակի պատճառով մնացած տնտեսական խափանումները, որոնք թուլացրել են սպառողական պահանջարկը և խանգարել մատակարարման շղթաներին։ Հիմնական արտադրական շրջաններում ջրի դեֆիցիտը, որը ազդել է արտադրական գործընթացների և գործառնական արդյունավետության վրա։ Այս մարտահրավերները ընդգծում են պրոյակտիվ ֆինանսական կառավարման անհրաժեշտությունը, ներառյալ կապիտալի կառուցվածքի օպտիմալացումը, շրջանառվող կապիտալի արդյունավետության բարձրացումը և ոչ արտադրողական ակտիվների նվազեցումը։ Այսպիսով՝ Diageo Corporation ընկերության օրինակն ընդգծում է շարունակական ֆինանսական մոնիթորինգի և ակտիվ կառավարման ռազմավարությունների կարևորությունը կազմակերպության կայունության ապահովման համար։ Վաղաժամ հայտնաբերման կանխատեսիչ մոդելների ինտեգրումը նման ընկերությունների ֆինանսական անկայունության գնահատման տեսանկյունից կարող է ընդլայնել այս մոտեցումը հետագայում։