ԷԹՆՈՍԸ ԵՎ ԱԶԳԱՅԻՆ ԳԻՏԱԿՑՈՒԹՅՈՒՆԸ - Հարությունյան, Քրիստինե (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2017)
Ազգային լեզուն էթնոսի կամ ազգի կազմավորման ամենակարևոր տարրերից է, ինչպես նաև վերջիններիս հետագա գոյության գրավականը: Կատարված հարցման արդյունքում հաստատվեց այն փաստը, որ անհրաժեշտ է հաշվի առնել ոչ միայն օբյեկտիվ իրականության տվյալները, այլ նաև հոգելեզվաբանական սուբյեկտիվ տվյալներ: Էթնոհոգելեզվաբանության գլխավոր խնդիրներից մեկը համարվում է լեզվի և մտածողության փոխհարաբերությունների խնդիրը, կամ, այլ կերպ ասած, լեզուների ազդեցությունը լեզվակիրների ճանաչողական գործունեության վրա: Էթնոհոգելեզվաբանությունը փորձում է ուսումնասիրել լեզվի արտադրմնան և ընկալման մեխանիզմի դիտարկվող ձևերը, որոնք միշտ իրականացվում են ազգային լեզվում և ազգային մշակույթում: