ՆԱՎԱՍԱՐԴԸ ՈՐՊԵՍ ԱՄԻՍ ԵՎ ՏՈՆ - Դավթյան, Սիրարփի (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2017)
Սույն հոդվածում քննության է առնվում Նավասարդ բառը, որտեղ տրվում է նրա ծագումը, իմաստները: Որոշ մասնագետների կարծիքով այն իրանական (պարսկական) փոխառություն է (Հ. Աճառյան, Լ. Հովհաննիսյան), ոմանք էլ այն համարում են հին հնդկական փոխառություն (Ղ.Ալիշան): Ըստ որոշ աղբյուրների՝ Նավասարդը՝ Նոր տարին, տոնել են գարնանամուտին, քանի որ տարվա սկիզբը համարել են գարունը: Ըստ Ագաթանգեղոսի՝ Նավասարդ տոնը կատարվում էր Նավասարդի օրվան նվիրված ուրախության առթիվ: