ՀԱՄԱՆՄԱՆՈՒԹՅԱՆ ԷՈՒԹՅՈՒՆԸ ԵՎ ՀԱՍԿԱՑՈՒԹՅՈՒՆԸ, ԿԻՐԱՌՄԱՆ ՍԱՀՄԱՆՆԵՐՆ ՈՒ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԸ - Պետրոսյան, Ռաֆիկ; Պետրոսյան, Գարեգին (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2018)
ՀՀ Սահմանադրության 39-րդ հոդվածում ամրագրված է, որ «Մարդն ազատ է անելու այն ամենը, ինչը չի խախտում այլոց իրավունքները և չի հակասում Սահմանադրությանը և օրենքներին»: Ելնելով Սահմանադրության այս ընդհանուր թույլատվական իրավական կարգավորման դրույթից՝ սույն հոդվածում հիմնավորված է, որ գործող իրավունքի բովանդակությունն են կազմում ոչ միայն օրենսդրի (իրավաստեղծ այլ մարմինների) ընդունած նորմերը, այլ նաև իրավունքի այնպիսի ուղղորդող (լիազորող) բաղադրիչներ, ինչպիսիք են իրավունքի սկզբունքները, իրավական սահմանումները (դեֆինիցիաները), իրավական հնարքները (ֆիկցիաները) և ընդհանուր թույլատվությունները: Հոդվածում տրված են նաև իրավունքի կարգավորման ոլորտում գտնվող, բայց իրավունքի նորմերով չկարգավորված կամ ոչ լրիվ կարգավորված հարաբերությունների (կոնֆլիկտների լուծման) նկատմամբ կիրառվող հնարքի`օրենքի և իրավունքի համանմանության հասկացությունները, կիրառման պայմանները և սահմանները: