ԼԵՎՈՆ ՎԱՐԴԱՆԻ ՍՏԵՂԾԱԳՈՐԾՈՒԹՅՈՒՆԸ - Դավթյան, Սիրարփի (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2018)
Սույն հոդվածը գալիս է ցույց տալու, որ Լևոն Վարդանը մեկն է այն սփյուռքահայ գրողներից, ով իր ստեղծագործական ճակատագրով նվիրված էր բացահայտելու հայի ով լինելը, նրա դերը պատմության և հասարակության մեջ, ևս մեկ անգամ աշխարհասփյուռ դարձնելու այն փաստերը, որ, այո՛, իսկապես եղել է 1915-ը, որ, այո՛, հայը տանջվել է, բայց երբեք չի ծնկել: Լևոն Վարդանը մեզ ժառանգություն է թողել բանաստեղծություններ, թարգմանություններ, բառարաններ, հուշագրություններ, ժամանակագրություններ, նամակներ և տարբեր ուսումնասիրություններ: Իր գործերով նա բացահայտեց արևմտահայի առօրյան, նրա տնտեսական կյանքը և ընդհանրապես՝ արևմտահային 1915-ից առաջ և 1915-ից հետո: